INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIA ÉS FOLYAMATFEJLESZTÉS

Követelmény specifikáció készítése

Az informatikai rendszer sikeres megvalósításának feltétele az üzleti területek és az informatika közötti megfelelő kommunikáció megvalósítása. A fejlesztések leggyakoribb problémája, hogy az üzleti terület nem tudja a feladatot olyan mélységben megfogalmazni, amely az informatikának megfelelő a fejlesztés, implementáció megvalósításához, így az üzleti területek igényeinek csak részben megfelelő rendszer készül el.
A követelményspecifikáció készítésének első lépése az alkalmazás által támogatott üzleti illetve funkcionális követelmények elemzése. Az elemzési feladatok elvégzése során fontos szempont, hogy a felhasználó jövőbeli szükségletének, igényének megismerése, dokumentálása. A követelményspecifikációban meghatározásra kerül a jogosultsági és hozzáférési szinteket, a felhasználói szerepkörök, valamint használati estek.

Folyamatok tervezése, folyamatfejlesztés

A folyamatfejlesztés célja a folyamat teljesítményének növelése, amelyek eléréséhez elemzési és fejlesztési eszközok kerülnek felhasználásra. Legtöbbször tudatosan, célzottan kerül sor a vállalat folyamatainak alapvető átalakítására, új folyamat, megoldások kidolgozására. A folyamatfejlesztés első lépése a folyamatfejlesztés céljának megfogalmazása. Ezt követi a fejlesztendő folyamat beazonosítsa.
A következő lépés a folyamat részletes ábrázolása, majd elemzése. Az elemzés alapján megfogalmazott javaslatok tesztelése, ellenőrzése után kerülhet sor a fejlesztés megvalósítására. A változások kezelése és a bevezetett változások értékelése zárja a fejlesztést.